2 Ağustos 2011 Salı

Torrent Nedir ?


Torrent Nedir ve Nasıl Kullanılır
Torrent ; evet kesinlikle bunu duymuştursunuz yada geç kalıp benim gibi 1 ay önce duymuş da olabilirsiniz ben böyle programları genel de kullanmıyordum ancak torrent programları gerçekten işe yarıyor benim şuan kullandığım uTorrent benim gibi bunu bilmeyenler için bir blog yazdım tanıtımı ve Setup'ı devamın da 
--Torrent tam olarak nedir , nasıl çalışır veya nasıl dosya yüklenir bu yazıda sizlere tüm ayrıntılarıyla torrenti anlatıcam. Baştan başlayacak olursak torrent P2P teknolosini kullanan dosya paylaşım sistemidir. Bu sistem sayesine büyük dosyaları kolayca ve güvenli bir şekilde transfer edebilmekteyiz. P2P’i ise şu şekilde açıklayayım. İnternette bulunan herhangi bir dosyanın internet abonesi olan kişilerce band genişliğini kullanarak upload ve doawnload yapabilmesi mantığıdır. Torrentteki P2P mantığı bu sistemi kullanan diğer kullanıcılardan oldukça farklıdır. Şöyle izah edersek diğer kullanıcılar sabit sunucu dosyaları sayesinde upload ve doawnload yaparken torrentte dosyaları indirirlen diğer kullanıcılara da sorarsınız. Yani bir dosya indiriceksiniz diyelim bu dosya ne kadar farklı insanda var ise indirme hızınızda doğru orantılı olarak o kadar artacaktır.

Torrent kullanıcıları dosyaları parça parça indirir ve bu parçalar diğer torrent kullanıcıları ile paylaşılır bu da torrent ağ yükünü ciddi anlamda hafifletir. Tüm alıcılar tüm parçalara sahip olana kadar paylaşım durmaksızın devam etmektedir.
Torrent sistemi basit bir anlayış prensibine sahip. Ana sunucu önce belirtilen dosyayı 32kb ve 4mb arasında değerlere böler. Bu bölünen parçalar o dosyanın trackerını çeken tüm kullanıcılara dağıtılmaya başlanır. Dosyayı yükleyen kullanıcı aradan çekilse bile diğer kullanıcılar kalan parçaları aralarında paylaşıp doawnloadlarını bitirerek birer seeder görevi üstlenebilmektedirler. Bu paylaşımda en önemli farklardan birisi ise hız bu sistemde hız önemli değil bunun bize faydası ise hızlı upload eden kullanıcıların üzerine fazla yükün binmemesi. Torrent sistemi bizlere hatasız indirme olanağı sunar. Öyleki biz hayalı bir parçacık indirmiş olsak bile torrent gerçek , uygun parçacığı bularak hemen sisteme yükler bunu kullanıcılar hissetmez bile. Bu yönü torrentin tercih edilmesinde büyük etken olarak görülür. Torrent sisteminde diğer kullanıcılarn kaçla indirip kaçla upload ettiklerini rahatça görebilmektesiniz bu da sistemin adalet anlayışına iyi bir örnek teşkil eder. Bazen bencil kullanıcılar çıkar 300-400 kb ile indirim yaparken 1kb ile gönderim yapanlar olur. Bunları kısa süreliğine de olsa banlama şansınız doğar . Bu tip kullanıcılara leecher denir.Genelde bunu indirme hızlarını arttıkmak için yapmaktadırlar.
Torrent ile indirme zevkine erişebilmeniz için Flashget, Azureus, BitTorrent, μTorrent , LimeWire gibi programlara ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca indirmeye başlamadan önce torrent dosyası denilen dosyaları indirmeniz gerekir. Bunların boyutları bir hayli küçüktür , ortalama 2-30 kb arası yer kaplarlar.
Sizlere torrent sistemini daha iyi kavrayabilmeniz için sistemde kullanılan terimlerin anlamlarını aşağıda verdim. Umarım faydalı olabilmişimdir. Başka bir gün yine sizlere torrente nasıl dosya yükleyebileceğinizi ve torrent indirme hızınızı nasıl arttıracağınız gibi detaylara gireceğim. Diğer makalelerde buluşmak üzere ..
BAZI TORRENT TERİMLERİ:
  • Seed: Kaynak anlamına gelir. Dosyanın tümüne sahip ve paylaşımda bulunduran kişilere seeder denir.
  • Leech: Dosyayı çekenlere denir. Dosyayı çeken kişiler aynı zamanda Dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarından Leecher diye anlırlar. Bir diğer anlamda ise Dosyayı paylaşmayı sevmeyen Dosyanın Paylaşılmasına engel olan kişilere Leecher denilir.
  • Peer: Seed ve Leech in toplamına verilen isimdir.
  • ReSeed: Daha önce indirilmiş bir Torrent ile çekilen dosyaların bir süre sonra tekrar Seed etme işlemine verilen isimdir. Bu işlem Hash kontrolü gerektirir. Torrent ile çekilen dosyaların en ufak bir değişikliğe bile uğramamış olmaları gerekmektedir.
  • Hash: Torrentin indikten sonra ve indirilen parçaların doğru olup olmadığını kontrolü için kullanılan bir Bütünlük Kontrolüdür. Her Torrente, her dosya ve her parçada bulunur. Kullanıcı sadece Torrentin genel Hash bilgisini görebilir. Hash bilgisi her Torrente farklı olduğundan aynı zamanda Torrent dosyasınıda tanımlar.
  • Tracker: Torrentin bağlandığı basit bir sunucudur. Torrenti çeken Peerler Trackere dosya hakkında bilgi gönderirler, Diğer Peerler ise Trackere bağlanarak kimde hangi dosyanın hangi parçalarının olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden kesinlikle dosya transferi gerçekleşmez sadece Kaynak paylaşılır. Kim nekadar dosya çekti ve ne kadar yükledi gibi İstatislik bilgilerinide barındırabilir.
  • DHT: Distributed Hash Table Peerler arası Kaynak paylaşımı diye özetleyebileceğimiz bir özelliktir. Trackerden bağımsız kaynak bulma işini üstlenir. Private (özel) Trackerlarda kullanılmaması gerekmektedir.
  • Download: Torrent sistemi aracılı ile diğer kullanıcılardan Dosya indirme işlemine verilen isim.
  • Upload: Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara Dosya gönderme işlemine verilen isim.
  • Ratio: Bir Torrentin (aslında torrent ten çekilen dosyaların) Upload işleminin Download işlemine oranıdır. Bu özellik Private (özel) Trackerlarde özellikle önemlidir. Sağlıklı paylaşımı ve Hit&run olayını ortadan kaldırmak ve dosyaların daha yüksek hızlarda sunulmasını sağlamak için kullanılan bir özelliğe verilen isimdir. Genel olarak Torrent dünyasında paylaşımcıyım diyebilmek için 0,5 Ratioyu yakalamanız gerekmektedir, Yani 10 Mb Download’a 5 Mb Upload yapmanız gerekmektedir. Public (genel) Trackerlarde ise tamamen Torrent ruhuna ve kullanıcının insafıyla alakalı bir yaptırımdır.
  • Hit&run: İngilizce anlamı Vur ve Kaç olan kelime, benzer bir anlamda Torrent Dünyasında da kullanılmaktadır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma işlemine ve kaldırana verilen isimdir. Torrent dünyasında kesinlikle sevilmezler. Ve istenmeyen bir olaydır.

uTorrent Setup (Benim Kullandığım)

BitTorrent Setup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum göndermek için profil seçmeniz gerekir.Adı/Url'yi seçerseniz yorumunuz için bir isim ve site adresi girmelisiniz.Eğer siteniz yoksa Url kısmını boş bırakabilirsiniz.Eğer isminizin görünmemesini istiyorsanız profil seçme bölümünden Anonim'i işaretlemeniz gerekir.